arachne.no

Spinner i vei, uten respekt…

arachne.no header image 2

Verdens beste ostekake

November 28th, 2010 · 6 Comments · Tankespinn

Noen som så på Skavlan på fredag? Der kunne Barbara Ehrenreich, en utrolig klok dame som har skrevet flere interessante dokumentarbøker, fortelle om sitt oppgjør med amerikansk påkrevd optimisme. Den som forlanger at du alltid skal tro at alt blir bra, at du er best, at du kan klare det, at teamet ditt kan vinne, produktet ditt bli verdens beste osv. Robbie Williams var også gjest. Han fortalte at Take Thats neste konsert kom til å bli verdens beste. Ehrenreich lurte på om det ikke var nok å si at jeg skal gjøre mitt beste? Robbie Williams så på henne et øyeblik og svarte: Du har ingen billetter å selge, har du?

Jeg selger ikke billetter, men jeg har en blogg å promotere, en oppgave jeg på langt nær tar alvorlig nok. Men innimellom synes jeg derfor at jeg får ta et krafttak, som å kalle posten verdens beste ostekake – uten at jeg har spist meg gjennom absolutt alle. Det jeg har gjort er å google “ostekake uten steking”, og laget en syntese av de beste oppskriftene. Resultatet får dere prøve selv. Lite kan gå galt, ellers hadde det gjort det for meg, og jeg hadde ikke lagt ut resultatet her…

Bunnen lager du først av:

1 pakke Bixit
150 gram smør
ca 8-10 dryss med kanel
3 ss sukker

Her gikk det forsåvidt noe galt, men det gjorde ikke noe. Du smelter smør og sukker slik at sukkeret løser seg opp og heller det oppi foodprosessoren sammen med kjeksene. Det ble litt seigt og noe smør kom ut, men det var jo nok smør likevel… Sett kanten på en springform rett på kakefatet, legg massen oppi og tørk opp evt smør som tyter ut. Smaken er suveren. Så kan den delen av kaken settes i kjøleskapet.

Selve ostemassen, hoveddelen av kaken lager du av:

1 vaniljestang
2,5 dl vann
1 pakke sitrongele
saften av 1 frisk sitron (ikke sånn ferdig sitronjuice til te, pføy!)
1 boks seterrømme
250 gram smøreost (ikke light)
3 dl kremfløte
litt over en desiliter melis

Jeg sa den var god, sant, ikke at du ble tynn av den. Bedre å bli tjukk på sånn ostekake som dette, enn å trøstespise kjøpepepperkaker. :-)

Vaniljestangen deler du på langs og skraper alle frøene oppi vannet, som du har i en liten kjele sammen med selve stangen. Når det koker heller du i gelepulveret og rører til alt har løst seg opp. Så kan du la det avkjøles. Imens pisker du seterrømme (se hvordan jeg gjentar seterrømme sånn at ikke du skal fristes til å bruke lettrømme og si om min kake at den var ikke sååå god da), smøreost, saften av sitronen og melis i en bolle, og dernest kremfløte i en annen. De to blandes, før du heller avkjølt, men ikke stivnet, gele i en tynn stråle mens du pisker. Alt helles så oppå bunnen, som nå har stivnet i kjøleskapet, og hele stasen settes tilbake i kjøleskapet.

Etter at du har lest avisen eller et ukeblad eller sett en film eller ett eller annet (denne kaken går ikke spesielt fort å lage, men dersom du for eksempel glemmer den i kjøleskapet i skal vi si fire timer, så gjør det ingen verdens ting, i skarp kontrast til hva som skjer dersom du glemmer en kake i ovnen i, skal vi si fire timer (ikke at noen av delene på noen måte er selvopplevd…)) lager du toppen av:

1 pakke gul gelé
2,5 dl vann

Geléen må kjøles ned til nesten kald før du heller den over den nå stivnede kaken. Må stå kaldt i minst fire timer, kanskje over natten. Til pynt brukte jeg masse oppskåret frukt til de voksne og sjokoladehjerter til ungene. Med en sånn kake kan du nyte at du lever samt din nyvunne status som verdens beste ostekakebaker (selv om det egentlig er ostekakeblander siden den ikke faktisk bakes).

Kommentarfeltet kan brukes til å skryte av din beste kake (særlig hvis den er enkel nok til at jeg klarer å bake den…) :-)

No related posts.

Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

Tags:

6 Comments so far ↓

 • Gjendine

  Jeg tror jeg må være en av landets mest elendige bakere, så noen eksepsjonelt gode kakeoppskrifter kan naturleg nok ikke komme fra meg. Det hadde i så tilfelle vært en verdenssensasjon.
  Men jeg vil gjerne skryte av noe annet: Boka di!! Jeg har nettopp lest ferdig.

 • Fran

  Ostekake er himmelsk godt. For de enkle kokker, slik som meg, vil jeg her dele en MEGET enkel og god kakeoppskrift:

  Lag eggedosis (som til sukkerbrød)
  Knus 15 kavringer og ha oppi.
  Stek kaken på 160 g – nederste rille i ca 45min Pynt med feks. eplemos og krem.
  Ferdig.

 • Cecilie

  Nå ble jeg inspirert til å endelig legge ut min favorittostekakeoppskrift! http://ceciliesblogg.wordpress.com/2010/11/29/nigella-lawsons-ostekake/

  Anbefales, og skal heller ikke stekes :-)

 • nordlandspia

  gode tid, det var jammen artig å lese oppskriften din. ser deg for meg på kjøkkenet:)
  Boka di er lest, takk for at du ville dele den delen av livet ditt med oss lesere. takker og bukker og nikker fornøyd:)

 • Arachne

  Gjendine: jeg er en elendig baker. Alt for kreativ til å følge noen oppskrift…
  Fran og Cecilie: Må prøves neste gang jeg får ånden over meg på kjøkkenet!
  Nordlandspia: Eh… jeg vet ikke om jeg er noe å se på på kjøkkenet. Masse rot og finner aldri forkle… :-)

 • Bente

  Hei. Superlurt triks: Lag en god sjokoladekake, helst en med flere egg, bruk gjerne en favorittoppskrift. Dynk med masse Baileys-likør. Dekk kaka med sjokoladeglasur basert på mørk sjokolade. Plasser inni tett boks, kaketine eller lignende og la hvile i minst tre dager på kaldt sted. Ufattelig godt.

Leave a Comment